Dette er en bildequiz med bilder fra hele Nord-Norge, hvor man skal finne ut hvor vi er. I denne sonen legges ut ett og ett bilde som alle kan foreslå svar på. Den som svarer riktig legger ut neste bilde. Har man ikke bilde å legge ut så ber man andre om å legge ut nytt bilde. Blir et bilde liggende lenge uten respons så oppfordres medlemmene til å legge ut pausebilder. Men glem ikke de ubesvarte bildene! VIKTIG: Legg inn svaret i bildeheadingen (med “N”, “T” eller “F” bak oppgaveløsningen – ut fra hvilket fylke bildet er i) og sett det på kartet når løsningen er kommet. LEGG BARE INN BILDER FRA FINNMARK, TROMS OG NORDLAND.

Til hjelp for å kunne grovorientere spørsmål og svar om hvor man er hen på kartet, har vi laget en regioninndeling for de tre fylkene. Disse fremgår av kartene under. Det går også an å enda grovere snirkle seg inn med spørsmål av typen: “Er vi nord eller sør for Polaren?”, “Nord eller sør for Lyngen?” e.l. Her følger også linker til noen gode kartprogrammer: Norgeskartet til Statens kartverk, og Finn.no sitt kartprogram, samt UT.no fra NrK og DNT

(grunnlagskartene er fra wikipedia)

Nordkjosbotn i Balsfjord kommune (T) med veikrysset E6/E8 som grunnlag

Her er vi på nytt i et noe mindre tettsted (med noen hundre innbyggere). Hvor er vi (sted, kommune)? Hint: det er fjell rundt her, men de har jeg inntil videre kappet vekk… Bonusspørsmål: hva lever de av her, sagt i ett ord? Det er ingen enkelt veldig stor bedrift her (type smelteverk), men et mylder av små og to større bedrifter som lever av beliggenheten til stedet. Næringsveien kan derfor sies å være beliggenheten! Bildet er lånt på wikimedia commons og krediteres til sist.

Vist 68 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Kan nesten høres ut som om turismen må være næringsvei og levebrød for/på stedet, men hvor i all verden ligger det så “ensidig” til rette for slikt :-) ?

Nei, ville ikke kalle dette for et turiststed i tradisjonell betydning. Det er ikke et sånt sted som står på favorittlisten til europeisk middelklasse på ferie. Det er lite med turisthoteller, konferansehoteller, rorbusentre og denslags her. Men det er nok mange turister som passerer her. Og noen spiser nok litt kake, pølse, is eller brus her…

Vi skal ikke til Nordland denne gangen. Stedet ligger ikke så langt i fra universitetsbyen .E 6 og E 8 går gjennom stedet. ( Nordnorges største veikryss går gjennom stedet.-)

Og da er jo svaret…..? (Kommentaren over er svaret, det mangler bare stedsnavnet)

Om ikke med tyngde på turister spesielt, de er store innen service servicenæringer, – kanskje :-) ? Tjenesteyting er kanskje et annet ord for hva som bedrives i stor stil her? Midt i et eldorado for turister som søker opplevelser i nordnorsk natur.

Det får være mitt forsøk på å supllere Bjørn på det spørsmålet han ikke besvarer :-) . Han får avsløre navnene som mangler, – jeg har nettopp hatt oppgave :-) !

Det var vel tidlig å slippe ut katta. Vi skulle til Vollan Nordkjosbotn i Balsfjord kommune. Stedet har ca 450 innbyggere. Vi ser litt av Nordkjoselva til H på bildet. Vi må kjøre gjennom stedet for å komme til Tromsø. Nytt bilde kommer ikke før i kveld!

Helt riktig til Bjørn, og nytt bilde fra Bjørn i kveld.

Tettstedet Nordkjosbotn i Balsfjord i Troms med 450 innb. i tettstedet har vel bare to bedrifter av en viss størrelse – Mack-bryggeriet som ble flyttet ut fra Tromsø i 2012, og Bewi Polar AS – som lager isolerings- og emballasjeprodukter, bl.a. for fiskeindustrien. Og tettstedet har videregående skole som også betjener nabokommunene. Men stedet har en stabel av mindre bedrifter som i stor grad er koblet opp til beliggenheten i krysset mellom E6 og E8. Stedet har vært omtalt som Nord-Norges største veikryss. Og hovednæringen blir da det man vel kan kalle “veikryssøkonomi”, se opplistingen i wikipedia-artikkelen her:

Om Nordkjosbotn i Balsfjord i Troms

Jeg regner også med at utplasseringen av Mack-bryggeriet har med beliggenheten å gjøre. Arealene er bilige syv mil fra byen, og veikrysset gjør at man kommer nærmere utkjøring til markedene i nord og syd.

Til kommentaren min over. Det er selvfølgelig lov å legge inn hint, men da bør det jo være hint. Sier man bortimot hvilket fylke vi er i, at det er nært universitetsbyen og ligger i Nord-Norges største veikryss mellom E6/E8 – er det jo ikke mye bilde-quiz igjen. Vi har vel fortsatt håp om at noen slenger innom her til oss siste i NNiB….

Kanskje ble oppgaven litt lett? Jeg har også vært på Nordkjosbotn for noen år siden, men ville ikke kjent igjen stedet uten fjellene rundt. Her kommer bildet om igjen, MED mer fjell og fjord – dvs. Nordkjosen ut mot selve Balsfjorden og med foten av Store Russetind 1405 moh. til venstre. Bildet er et flybilde av Nordkjosbotn fra øst under Nordkjosmessa 2007, tatt av Knut Olav Klo, og lagt ut på wikipedia commons.

Så mye mer fjell ble det nå ikke med det siste bildet, Erik, men nok for han Bjørn, som ser ut å være lommekjent i Troms. :)
Så var det kartplsseringa da?

Jeg kartplasserte alltid før, men for ca. fem år siden skiftet Origo kartvisningsfunksjon. Noen av oss fant ut av den nye teknikken, noen ikke. Tross iherdig bistand fra Roy! Så noen av oss, inkl.meg, ga opp. At det går for noen og ikke andre, kan ha med hvilket operativprogram man selv har? I tilfellet Nordkjosbotn er det jo enkelt, kartplasseringen er der E6 møter E8 – sentralt i Troms!

Bildesamlingen (4146 bilder)

 
Annonse

Nye bilder